Welcome at The House of Newpeople. For the best website experience we kindly ask you to insert your name and preferences.

Type of visitor:
Save / Close
Reset all saved cookies

Keep me posted about all the Newpeople news

Newpeople VIP Connect Study Tour Israël – Reisverslag (november 2018)

feature

De Newpeople VIP Connect Study Tour is een initiatief van Newpeople en speciaal ontworpen voor Senior Executives en bestuursleden die geïnteresseerd zijn in bedrijfsontwikkelingen en innovatie binnen de wereldwijde digitale industrie.

Met een groep van ongeveer 25 deelnemers reizen we naar verschillende interessante landen. In november 2015 ging de eerste reis naar New York, San Fransisco & Silicon Valley, in mei 2017 bezochten we Beijing, Hangzhou & Shanghai en in november 2018 reisden we af naar Jeruzalem en Tel Aviv.

Lees hieronder het verslag van onze reis naar Israël, geschreven door Helene Hartlief!

Daar gaan we! Op vrijdag 6 november vertrek ik in alle vroegte naar Schiphol om samen met 18 anderen met een achtergrond in digitale transformatie en e-commerce met de VIP Connect Study Tour naar Israël en Tel Aviv te gaan om daar meer te weten te komen over het land, de ondernemingen en langs te gaan bij verschillende start ups.

Voordat ik inga op de reis, eerst antwoord op de vraag: Waarom Israël?

Israël kent meer dan 6.000 start ups, dat is 1 start up op 1.500 inwoners, een ongekend hoog aantal. In het boek “Start-up nation” wordt beschreven hoe dit kan. Het leger speelt een hele grote rol, want iedereen moet in dienst, mannen 3 jaar en vrouwen 2 jaar. Het Israëlische leger is niet hiërarchisch ingericht. Iedereen komt terecht op de plek die het beste bij zijn of haar kwaliteiten past. Jongeren leren in het leger hoe je risico kunt nemen, hoe je echt nauw samenwerkt en dat het oké is om te falen. Veel bedrijven willen pas investeren in een start up als de eigenaar een of meerdere start-ups heeft gehad. Het “mislukken” van een start up wordt niet gezien als falen, maar als een kans om te leren. Naast de invloed van het leger worden kinderen in Israël van jongs af aan gestimuleerd om vragen te stellen en kritisch te zijn op wat ze horen. Ten slotte bestaat de staat Israël voor een groot deel uit immigranten, mensen die vaak een ondernemende inslag hebben.  Dit alles leidt ertoe dat er veel start ups worden opgezet die vaak ook succesvol zijn.

Hoe is Israël?

Israël is een bijzonder land met veel contrasten. Van religieus Jeruzalem tot bruisend Tel Aviv met veel ondernemers en een land waar vriendelijkheid als zwakte wordt gezien. Gelukkig kregen we tijdens de reis de kans het land beter te leren kennen en was de eerste anderhalve dag ingericht voor het bezoeken van een aantal toeristische trekpleisters in het land. Op vrijdagavond gingen we met een zeer ervaren gids op pad door de oude stad van Jeruzalem. Vrijdag is Sabbat dus bij de Westelijke Tempelmuur (Klaagmuur) stonden mensen te zingen om Sabbat te verwelkomen. Het was erg bijzonder om door Jeruzalem te lopen en alle plekken te zien die voor de grote monotheïstische godsdiensten zo belangrijk zijn. Op zaterdag was het tijd voor een bezoek aan Masada, de Dode Zee en de woestijn. Helaas deden we iets langer dan gepland over de reis omdat een deel van de weg was weggeslagen. Maar het was de reis meer dan waard, want het verhaal van Masada (het laatste bastion van het Joodse verzet tegen de Romeinen), het dobberen in de Dode Zee en het woestijnlandschap waren zeer bijzonder.

Naast het bezoeken van de toeristische attracties en start ups had de organisatie ook gezorgd voor een aantal gesprekken met mensen die ons meer konden vertellen over het dagelijkse leven in Israël. Op zaterdagavond was Arlene Gelderblom, correspondente van het NOS journaal, uitgenodigd. Zij woont nu anderhalf jaar in Israël en wist heel boeiend te vertellen over het lopende conflict met de Palestijnen. Op dinsdag was er een indrukwekkend gesprek met Ehud Olmert, minister-president van Israël van 2006 tot 2009. Hij was als laatste minister-president actief betrokken bij de vredesonderhandelingen met de Palestijnen en gaf aan nog steeds teleurgesteld te zijn dat het verdrag dat er lag nooit getekend was door de Palestijnse leider Abbas. Ook vertelde hij dat in zijn optiek vrede alleen kon werken als beide partijen water bij de wijn deden. Het was zeer bijzonder om iemand te spreken die zo dicht betrokken is geweest bij alle gesprekken op wereldniveau.

Start Up Nation Central, JVP & OurCrowd

Het belangrijkste van de reis waren natuurlijk de start ups die we hebben bezocht. Zondagochtend begon met een bezoek aan Start Up Nation Central, de organisatie die de start ups en ondernemers in Israël ondersteunt met tools en advies. Zij voorzien buitenlandse partijen die zaken willen doen in Israël ook van informatie door bijvoorbeeld de ontwikkeling van de database Startupfinder, waarin alle startups in Israël worden bijgehouden.  Hier leerden we meer over het ondernemersklimaat en de reden van het succes van start ups in Israël. Vervolgens gingen we door naar Jerusalem Venture Partners (JVP). JVP heeft in meer dan 120 start ups in Israël, Europa en de VS geïnvesteerd en begeleiden ook start ups vooral in de segmenten Mobility, HR en Agri & Food Tech.

Na een goede lunch in een oude bioscoop gingen we door naar OurCrowd, een crowdfunding platform dat investeringen in wereldwijde start ups mogelijk maakt. Maandelijks worden op basis van een gedegen due diligence 2 tot 3 start ups toegevoegd waarin venture capitalists maar ook angel investors (particuliere investeerders) onder dezelfde voorwaarden kunnen investeren. OurCrowd investeert niet alleen, maar levert ook een board member en geeft advies.

Orcam & Mobileye

We hebben de dag afgesloten met een bezoek aan Orcam en Mobileye. Orcam is een device dat het mogelijk maakt voor slechtzienden of mensen met dyslexie om “normaal” te leven. Via een apparaatje op je bril kan je gezichten herkennen, lezen, etc. Je kijkt naar de pagina die je wilt lezen, klikt het vast en het apparaat begint te lezen. Met gebaren kan je het apparaat bedienen. Daarnaast kan het apparaat kleuren herkennen.

Mobileye is een cameratoepassing voor zelfrijdende auto’s. 94% van de ongelukken op de weg wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Met de camera voorspelt en voorkomt Mobileye ongelukken. In 2017 kocht Intel Mobileye voor 15,4 miljard dollar.

Hebrew University en BiteMojo

Op maandagochtend bezochten we de Hebrew University in Jeruzalem. Na een interessante lezing over hoe je een succes kunt maken van innovatie binnen een corporate omgeving was het woord aan de oprichter van Gamitee, een tool die shoppers samenbrengt op verschillende retailsites (bijv. van een luchtvaartmaatschappij) waar ze realtime gezamenlijk kunnen boeken. De ochtend op de universiteit werd afgesloten met een verhaal van Yissum, een technology transfer organisation die in een vroeg stadium baanbrekend technologisch onderzoek identificeert en patenten aanvraagt. Het geld dat ze hiermee verdienen gaat terug naar de maatschappij en ze werken samen met bedrijven om onderzoek te stimuleren.

Voor de lunch gingen we op pad met de app BiteMojo. Een app die toeristen de mogelijkheid biedt om een foodtour te doen in verschillende steden op de wereld waaronder Berlijn, Tel Aviv en Jeruzalem. Met de app liepen we over de Machne Yehuda Market waar we een aantal hele lekkere bites hebben geprobeerd.

Na de lunch vertrokken we vanuit Jeruzalem naar Tel Aviv. Waar we een fietstour hebben gemaakt om de stad beter te leren kennen. Wat een leuke bruisende stad is het die fantastisch ligt aan de Middellandse Zee.

Google Start up Campus, Sarona Market, Wiseshelf, Simgo Mobile & Quicklizard

Dinsdagochtend begonnen we de dag met een bezoek aan de Google Start up Campus. Een plek waar start ups samen kunnen werken. Google investeert niet in de start ups die op de campus werken, maar voorziet ze wel van allerlei middelen om sneller te kunnen groeien. Na een snelle lunch op de Sarona Market kregen we een pitch van drie start ups. De eerste was Wiseshelf, een applicatie waarmee retailers real time inzage krijgen in hun voorraad.   Zij werden gevolgd door Simgo Mobile, een applicatie waarmee je niet alleen via een virtual SIM card de kans krijgt om tegen lokaal tarief te bellen als je op reis bent, maar die ook een WiFi Hotspot levert die voor ca. dollar per dag 800MB data levert. De laatste pitch werd verzorgd door Quicklizard, een platform dat data verzamelt vanuit verschillende kanten uit de markt waardoor bedrijven op basis van hun prijsstrategie en deze data een uitgekiend dynamisch prijsmodel kunnen neerzetten.

De middag werd afgesloten met het gesprek met Ehud Olmert, een gesprek dat veel indruk heeft gemaakt op de deelnemers  van de reis.

’s Avonds waren we uitgenodigd voor een zeer goed verzorgd netwerkevent op de Nederlandse ambassade waar we een aantal partijen van de reis in informele setting nog een keer konden spreken.

Checkpoint, MI Company & Wix.com

Woensdagochtend begonnen we bij Checkpoint. De oprichters van dit bedrijf bedachten 25 jaar geleden al dat er met de komst van internet hele andere regels zouden gaan gelden voor cybersecurity. Sinds die tijd hebben ze een bedrijf opgericht dat wereldwijd voorop loopt op het gebied van veiligheid en security. Ze bieden state of the art veiligheidsoplossingen die via gemakkelijke tools en platforms beschikbaar worden gesteld aan vooral het B2B segment. Ze hebben 150 ethical hackers (die researchers heten binnen Checkpoint) in dienst om er zeker van te zijn dat ze voorop blijven lopen.

Na de lunch hadden we een afspraak met MI Company, een Nederlands-Israëlisch bedrijf dat duurzame impact door data analytics wil generen. Ze doen dit vooral door zeer gedegen data trainingen te geven die lopen van trainingen van 3 jaar tot een training voor de Raad van Bestuur van een bedrijf en door het zelf ontwikkelen van data applicaties in opdracht van bedrijven.

Het laatste bezoek van de dag was een bezoek aan het bedrijf Wix.com. Een bedrijf dat een applicatie heeft ontwikkeld waarmee je zeer gemakkelijk en gebruiksvriendelijk een website kan opbouwen. Aan de hand van vele bouwblokken is een maatwerk website zo gebouwd. Met 2 miljoen gebruikers per maand, 3.000 medewerkers en een footprint in 190 landen zijn ze zeer succesvol. 95% van de gebruikers werkt met het gratis (freemium) model waarmee je 700 templates tot je beschikking krijgt. Je gaat pas betalen als je meer geavanceerde tools en integratie met back end systemen wilt.

De laatste dag in Hertsliya

Donderdag was alweer de laatste dag van de trip. We vertrokken naar Hertsliya (vlakbij Tel Aviv) waar we in een mooi hotel met uitzicht op zee twee bedrijven ontmoetten. Bedrijf 1 was Freshub, een applicatie die bedrijven en particulieren aan de hand van de voice assistent technologie van Google de mogelijkheid geeft bestellingen te plaatsen. De gebruiker schaft een device van Freshub aan en kan vervolgens de bestellingen doen. Het tweede bedrijf was Super-Pharm, met 250 winkels de grootste apotheekketen in Israël. Ze werken met een slimme omnichannel strategie waarbij ze met wekelijkse flyer acties, een app, een volledig e-commerce platform hun conversie verhogen (80% redemptie op hun coupon acties!). Voor het laatste bedrijfsbezoek gingen we naar Gett, een taxi app die taxi’s levert in meer dan 120 steden over de hele wereld.

De rest van de middag was voor bezoek aan de stad en het shoppen van souvenirs. ’s Avonds hebben we met elkaar nog een heel gezellig afscheidsdiner gehad waarbij iedereen in een aantal woorden aangaf hoe hij/zij de reis had ervaren.

Back home

Op vrijdag 16 november zat de Newpeople VIP Connect Study Tour Israël er weer op. Nadat iedereen zeer zorgvuldig was gescreend en ondervraagd door de Israëlische douane gingen we naar huis. Het was een intensieve week met zeer veel indrukken, maar het was de reis meer dan waard. Ik heb een aantal bijzondere mensen leren kennen en ik heb heel veel geleerd. En zeker niet onbelangrijk, het was ook erg gezellig met iedereen!

Wil jij de rest van de foto’s bekijken? Kijk dan hier.

Let's talk! Contact Ben Holewijn

Founder
I’m an employer, please call me back.I’m an employee, please call me back.