Welcome at The House of Newpeople. For the best website experience we kindly ask you to insert your name and preferences.

Type of visitor:
Save / Close
Reset all saved cookies

Keep me posted about all the Newpeople news

Grachtengordel geleuter

feature

Newpeople Times – Grachtengordel geleuter. Een open brief van Ben Holewijn.

Waarschijnlijk heb je al vele anekdotes, blogs, vlogs, opiniestukken en brieven voorbij zien komen, van onze Koning die een inkijkje geeft in zijn door zijn charmante vrouw gedomineerde gezinsleven tot en met de spontane Britt Dekker die haar mening deelt over het ‘post corona’ landschap. Nu dus ook een bericht van mij. Eindelijk, want ook bij ons was het de afgelopen weken alle hens aan dek. 

Als vijftiger heb ik verschillende crisissen intensief meegemaakt, van de dotcom zeepbel in 2000 tot de kredietcrisis in 2008, allen met een stevige downfall van de economie als resultaat. Want wat voelde ik me toen verdomd ellendig, vooral ook omdat ik, ondanks de vele uren hard werken, onvoldoende resultaat behaalde en met moeite rekeningen veel te laat betaalde. Deze periodes raakten mij diep, emotioneel en financieel en zorgden ongemerkt voor een grondige reset van wie ik ben en waar ik voor sta. Het schrijnende bestaan maakte mij wendbaar en humble, eigenschappen die mij de jaren erna veel hebben gebracht en nog steeds brengen. 

Maar ook ik leef in een bubbel. Want ook ik voel me aangesproken als Mark Rutte vilein over ‘de witte wijn sippende elite’ spreekt. Een bubbel waarin we elkaar moed inpraten door te delen dat het erg fijn is dat het sinds lange tijd weer rustig is in Amsterdam. Dat we veel meer tijd hebben voor onze relatie, ons gezin en niet in de laatste plaats ook voor onszelf. Yoga staat weer hoog op de agenda en tijdens de lunch zijn we met z’n allen sportief bezig in en om het Vondelpark. En dat we last hebben van huidhonger, omdat we niet meer kunnen daten, maar dat het uiteindelijk wel weer goed komt. En wanneer we eindelijk weer mogen reizen, want vooral dat missen we nu als geen ander. De suggestie dat we mogelijk maar een keer per jaar naar ons optrekje in het buitenland kunnen lijkt voor velen het grootste probleem. Om over de discussie rondom de musea nog maar te zwijgen…

Dit schokkende gedachtegoed gaat voorbij aan de impact die deze crisis heeft, op onszelf, op anderen. Bijvoorbeeld de onderbetaalde zorgmedewerkers die zich een slag in de rondte moet werken met gevaar voor eigen leven. Of de alleenstaande ouder die met een jong kind, die de wereld wil ontdekken, thuis probeert te werken. En niet in de laatste plaats op onze economie en welvaart. Willen we deze harde werkelijkheid niet zien, snappen we het niet, voelen we de urgentie niet en kijken we liever weg van de harde werkelijkheid? 

Zelfs in de Donald Duck valt te lezen dat mensen in onzekerheid leven, nu al grote financiële problemen hebben en huiselijk geweld ervaren. Leed brengt ons altijd verder, want juist nu is het tijd om voor elkaar te zorgen en daadwerkelijk bezorgd om elkaar te zijn. Gaan we naar een nieuwe wereld waarin solidariteit een van de belangrijkste waarden wordt? Of leren we hier niets van en is het uiteindelijk het recht van de sterksten met het meeste geld? De grachtengordel elite lijkt opnieuw immuun te zijn voor wat er in de echte wereld gebeurd. De harde waarheid kan wel eens een hele andere zijn. Ik hoop oprecht dat we er nu wel van leren, voordat het echt te laat is. 

Stay safe! 

Ben Holewijn, Founder Newpeople
“Leaders in Humanizing Digital Transformation and Growth”

Let's talk! Contact Ben Holewijn

Founder & CEO
I’m an employer, please call me back.I’m an employee, please call me back.