Welcome at The House of Newpeople. For the best website experience we kindly ask you to insert your name and preferences.

Type of visitor:
Save / Close
Reset all saved cookies

Keep me posted about all the Newpeople news

Rijk worden in China?

feature

Over 50 jaar zien we er allemaal een beetje Chinees uit.” Dat is wat ik een tijd geleden van iemand hoorde, toen ik met hem over China praatte. Deze grappige uitspraak ben ik niet vergeten en het bleef in mijn gedachte ronddwalen. Zal dit werkelijk zo zijn?

Fascinerend land

Tijdens mijn studie Geschiedenis aan de VU, heb ik veel over China gelezen en geschreven. Hierdoor ontdekte ik dat China een fascinerend land is. Nederlandse bedrijven zijn zich de laatste tijd steeds meer bewust geworden van het feit dat China een zeer interessant land is om zaken mee te doen. Ook e-commerce begint in China een steeds grotere rol te spelen.

Slapend rijk worden?

China heeft 1,3 miljard inwoners. De eerste gedachten van veel ondernemers is dan ook: als maar 1% van die mensen iets op mijn webshop koopt, ben ik miljonair! Ik kan daar kort over zijn: zo werkt dat niet. Zaken doen in China, zowel offline als online, is een vak apart. Zonder kennis van het land en de mensen is het haast onmogelijk om daar succesvol te zijn.

Hier enkele leuke voorbeelden die dat goed illustreren:

  • Kleur speelt in China een zeer grote rol. Zo wordt de kleur blauw geassocieerd met ongelukkigheid en in bepaalde delen van China wordt de kleur groen geassocieerd met overspel. Maak je logo of webshop daarom nooit blauw of groen.
  • Recensies zijn voor Chinese consumenten zeer belangrijk. Een Chinees wordt al wantrouwend als hij van de 100 recensies die hij leest, 1 negatieve voorbij ziet komen.
  • Een Chinees stelt zichzelf meer dan 40 vragen voordat hij een product koopt (een Nederlander stelt gemiddeld 3 vragen voor een aankoop). Een webshop moet zijn klantenservice daarom hierop aanpassen.

Dit zijn maar enkele korte voorbeelden die aangeven hoe complex zaken doen in China kan zijn. Echter moet die complexiteit geen reden zijn om dit fascinerende land te negeren. China komt eraan en dat merken we nu al, zoals de opening van het Alibaba kantoor in Nederland, en dat gaat de komende jaren alsmaar meer en meer worden.

Cross-border e-Commerce #2

Omdat dit onderwerp mij en vele anderen in de e-commerce wereld bezighoudt, zal de tweede editie van het Cross-border e-Commerce evenement van Newpeople aan China worden gewijd. Er zullen meerdere interessante sprekers komen en daarna kan er in panels verder gediscussieerd worden. Datum volgt nog, maar dit zal waarschijnlijk eind augustus of begin september 2016 worden. Wil je hier sowieso bij zijn? Stuur een email naar matin.abbasi@newpeople.nl en ik zet je op de lijst!

Let's talk! Contact Matin AbbasiConsultant e-Commerce